Pre kupovine pročitajte odgovore na najčešće postavljana pitanja i otklonite nedoumice:


Kako izabrati pravu laptop bateriju

 
Autonomija laptop baterija se definiše u Wh (vat-satima). Obratite pažnju prilikom izbora baterije da parametar Ah (amper-sat) nije presudan za autonomiju baterije. Takođe na tržištu se često skriva autonomija baterija iza pojma 6-ćelijska, 9-ćelijska i sl. što predstavlja marketinški trik. Pored razlike u autonomiji kod nekih modela postoji i razlika u gabaritu baterije. One baterije koje izlaze van gabarita laptopa se zovu ‘’extended’’ baterije. Prilikom odlučivanja koju bateriju izabrati treba napraviti kompromis između autonomije, gabarita, težine i cene baterije. U najvećem broju slučajeva ‘’extended’’ baterije su neznatno skuplje u odnosu na standardne, a pružaju značajno veću autonomiju, pa ih mi svakako preporučujemo. Prilikom poručivanja baterije za laptop obavezno proverite original code baterije. Nije dovoljno znati samo model laptopa jer mnoge serije istih modela laptopova koriste različite baterije. Modeli laptopa na sajtu su informativnog karaktera, original code je jedinstven i jedino merodavan prilikom izbora prave baterije. 
Napomena: kod nekih modela laptopova je nemoguće koristiti extended bateriju jer onemogućava otvaranje monitora do kraja ili kačenje nekih periferija, docking-a i sl.

Neophodni preduslovi za normalno funkcionisanje laptop baterije

Baterije iz našeg prodajnog asortimana su rađene za laptopove koji rade u Windows okruženju, WinXP i noviji. Da bi Vaša laptop baterija radila normalno neophodno je da imate:
- ispravan punjač, koji nije u prekidu, koji daje odgovarajuće parametre struje i napona na izlazu. Univerzalni punjači oštećuju bateriju i ne mogu se koristiti.
- ispravno kolo za punjenje, koje je u funkciji i raspodeljuje odgovarajuću struju na elektroniku
- licencni Windows operativni sistem (WinXP ili noviji)
- ispravno instaliran operativni sistem, ispravno instalirani drajveri, naročito ACPI kontroler koji kontroliše punjenje i pražnjenje baterije
 
Skladištenje i transport laptop baterije
 
Skladištenje baterija se vrši na tamnom, hladnom i suvom mestu gde je temperatura što bliža 0˚C. Ukoliko privremeno skladištite ili transportujete bateriju jedino ispravno je da to činite u njenoj originalnoj anti-static ambalaži, u protivnom rizikujete da trajno oštetite bateriju.
 

Zamena laptop baterije
 
Kad kupite bateriju zamenu Vam mogu izvršiti zaposleni u TRIAX d.o.o. ili možete to uraditi samostalno prateći Uputstvo za zamenu baterije od strane proizvođača uređaja. Prilikom zamene vodite računa da ne oštetite bateriju ili kontakte, u protivnom baterija neće raditi. Vodite računa da prilikom svakog vađenja baterije iz ležišta kontakti ostanu čisti. Ukoliko menjate bateriju za drugu koja je različite autonomije može doći do kolizije u elektronici laptopa jer je neće prepoznati odmah, pa se mora uraditi reinstalacija ACPI adaptera ili celog Windows-a.
 

Provera kompatibilnosti baterije
 
Kada ste ugradili novu bateriju u laptop proverite da li laptop puni bateriju (indikator u desnom donjem uglu Windows-a) i proverite da li kada izvučete punjač iz laptopa baterija ‘’drži’’. Ukoliko je sve ok, Vaša baterija je kompatibilna. Ukoliko naknadno instalirate novu verziju BIOS-a moguće je da to prouzrokuje nekompatibilnost sa baterijom. Kod nekih verzija Windows-a postoji problem oko ACPI kontrolera koji neće da prepozna da je baterija promenjena, pa se mora naknadno instalirati prateći sledeće korake:

  • Izvadite staru bateriju i u device manager-u pronađite ACPI kontroler i desnim klikom ga deinstalirajte
  • Ubacite novu laptop bateriju i desnim tasterom kliknite na scan for hardware changes
  • Novi ACPI kontroler će biti instaliran
  • Ukoliko i dalje budete imali problem reinstalirajte Windows
 

Kalibracija Li-Ion laptop baterije
 
Kad ste stavili novu bateriju u laptop morate izvršiti kalibraciju baterije. Kalibracija baterije se vrši tako što sledite sledeće korake:

  • Stavite bateriju u laptop, priključite punjač i napunite bateriju do 100%.
  • U opciji Power options podesite status: Battery/Critical battery action/On battery "Shut down" (zavisi od operativnog sistema)
  • Izvadite punjač iz laptopa i pustite da se baterija potpuno isprazni, a laptop ugasi
  • Uključite punjač u laptop i napunite bateriju do 100%
  • Gore navedeno predstavlja jedan ciklus kalibracije čime se uspostavlja pravo iščitavanje statusa baterije od strane elektronike.
  • Vaša baterija je spremna za korišćenje, a nakon ovog procesa vratite podešavanja u opciji Power options na željena kako Vam se laptop ne bi gasio svaki put kada istrošite bateriju.
 
Ukoliko ne vršite kalibraciju, baterija će pokazivati netačnu informaciju o statusu, a može se desiti i da laptop prekine punjenje na nekom procentu koji smatra maksimalnim ili da se laptop jednostavno ugasi, a na indikatoru pokazuje da ima npr. 30% kapaciteta.
Kalibraciju treba vršiti svakih 30-40 ciklusa punjenja i pražnjenja, s tim u vezi možete instalirati neki od software-a za optimizaciju rada koji će Vas opominjati kad god je vreme za ciklus kalibracije. Ukoliko ne vršite kalibraciju možete trajno oštetiti bateriju.
 


Instrukcije za korišćenje LI-POLYMER baterija

1. Litijum polimer baterije se ne smeju pritiskati/gnječiti, niti bušiti
2. Vodite računa da Vam baterija ne ispadne, u suprotnom može iscureti ili se zapaliti
3. Skladištenje baterije vrši se na temperaturi 0-45C°, preporučiva temperatura za skladištenje je od 20-30 C°.
4. Nakon zamene, napuniti bateriju.  VAŽNA NAPOMENA: Li-polymer baterija NE SME BITI PRAZNA. Nakon potpunog pražnjenja morate je odmah dopuniti.
5. Ukoliko se ne napuni nakon pražnjenja, baterija može biti trajno oštećena.
6. Punjenje oštećene baterije povećava temperaturu same baterije, što dalje može dovesti do curenja baterije, naduvavanja ćelija u bateriji i sl.
7. Nismo odgovorni za kvalitativne probleme u radu, ukoliko se ne pridržavate datih instrukcija


Pravilno punjenje laptop baterije
 
Uvek koristite odgovarajući atestiran punjač za punjenje laptop baterije. Takođe proverite da li je ulazni konektor na laptopu ispravan čime se obezbeđuje adekvatna struja i konstantnost u punjenju. Bolje je dopunjavati češće bateriju, nego dozvoliti pražnjenje do granice pobudnog napona.
Nemojte koristiti neatestirane laptop punjače ili punjače sa izmenjivom voltažom, jer rizikujete neadekvatno punjenje baterije i samim tim njen kraći vek, a u većini slučajeva i crkavanje.
Ukoliko je konektor na ulazu laptopa raskliman ili ima prekid na bilo kom mestu strujnog kola, baterija se neće puniti konstantnom strujom, što će dovesti do njenog otkazivanja. Takođe zbog pregrevanja može doći do crkavanja baterije, jer Li-Ion tehnologija je izuzetno podložna oštećenjima na temperaturama preko 60˚C. Instalirajte neki od software-a za optimizaciju rada laptop baterije koji će pratiti temperatura Vaše baterije i obaveštavati Vas o potencijalnom pregrevanju.
 

Pravilno korišćenje laptop baterije
 
Izuzev kada radite kalibraciju baterije nikada nemojte prazniti bateriju do 0% kapaciteta, a naročito je nemojte ostavljati tako ispražnjenu da stoji duže vremena, jer se može dogoditi da njena voltaža padne ispod pobudnog napona i da je ne možete više napuniti. Najbolje da u toku rada postavite automatsku hibernaciju na 5% kapaciteta.
Ukoliko želite duže vremena da koristite laptop na punjaču, napunite bateriju na 40% i stavite je na hladno mesto (vodite računa da ne stoji duže od 15-tak dana kako se ne bi ispraznila ispod pobudnog napona)
 
Ukoliko dozvolite da kapacitet baterije padne ispod praga pobudnog napona, laptop će bateriju videti kao prisutnu i pokušaće punjenje, ali je ne može pobuditi sopstvenom snagom.
 

Optimizacija rada laptop baterije

Optimizacija rada laptop baterije se vrši tako što instalirate neki od software-skih rešenja. Naša preporuka je BatteryCare koji besplatno možete skinuti sa www.batterycare.net i instalirati na Vaš laptop. Izborom power scheme podešavate režim rada baterije. Software prati temeraturu i procesora i hard diska, svaka promena preko 60˚C je štetna za bateriju i ukoliko Vaš laptop radi na toj radnoj temperaturi duži vremenski period svakako će smanjiti vek trajanja baterije, a usled pregrevanja može doći i do crkavanja baterije. Software takođe možete podesiti da Vas obaveštava o ciklusima kalibracije.


Naznake na artiklima na portalu - značenje napomena

USKORO - vreme pristizanja artikala na lager kraće od 15 dana
U NAJAVI
vreme pristizanja artikala na lager duže od 15 dana
PO PORUDŽBINI - artikal se poručuje isključivo po prethodno primljenoj uplati
PRODATO - artikal trenutno nije dobavljiv
AKCIJA - prikazana cena je sa popustom, nisu primenljive rabatne skale