Punjenje baterija za laptop

    Obavezno proverite da li je punjač za laptop ispravan. Obratite pažnju da punjač za laptop posle nekoliko godina korišćenja gubi karakteristike na izlazu i daje loš signal te se preporučuje da se laptop punjač zameni svake 2-3 godine.
   Univerzalni punjač za laptop koji ima promenljivu voltažu može uništiti Vašu bateriju ili Vaš laptop pa ga koristite samo u krajnjoj nuždi. Najbolje je koristiti tzv. dedicated punjač za laptop koji ima stabilisan izlaz napona.
   Dell, HP, Lenovo, Fujitsu, Acer, Asus, Toshiba i drugi proizvođači obično imaju na donjoj strani laptopa nalepnicu na kojoj pišu karakteristike punjača koji treba koristiti.
    Baterija za laptop komunicira sa elektronikom na laptopu koja omogućava punjenje baterije. Neophodno je da se stanja usklade kako bi laptop mogao da iščita pravo stanje laptop baterije i da izvrši pravilno punjenje baterije. Ukoliko je nova baterija različitog kapaciteta od stare laptop ima upamćeno stanje prethodne baterije i ukoliko se ne uskladi stanje sa elektronikom može puniti novu bateriju samo do prethodnog maksimalnog kapaciteta.
Ukoliko Vam se desi ovaj problem sa baterijom uradite sledeće korake:

  • Dok je laptop uključen izvadite bateriju iz njega.
  • U Device manager-u pronađite ACPI controller i kad pritisnete desni taster izaberite opciju Uninstall
  • Sačekajte 10-tak minuta (sve vreme je laptop uključen) i vratite bateriju u laptop.
  • U Device manager-u kliknite na opciju Scan for hardware changes.
  • Operativni sistem će iščitati novo stanje i nastaviti sa normalnim radom

napomena: ukoliko je baterija topla sačekajte da se ohladi. Ukoliko i dalje imate problem reinstalirajte operativni sistem ili nas kontaktirajte


Punjenje baterija za mobilni


   Obavezno proverite da li je punjač odgovarajući za Vaš mobilni (Nokia, Samsung, HTC, LG itd... imaju ovu informaciju u uputstvu za upotrebu). Ako ste u mogućnosti sačekajte da se mobilni isprazni do kraja i onda započnite punjenje baterije. Trudite se da ne prekidate punjenje baterije već sačekajte dok se ne napuni do 100%

Punjenje baterija Ni-MH

   Ni-MH punjive baterije imaju tehnološki problem koji se naziva memorijski efekat. Ukoliko se Ni-MH baterija puni pre nego što je ispražnjena do kraja vremenom hemija u tom delu kristališe i ne može se više koristiti. Kažemo da je punjiva baterija izgubila memoriju u vezi sa tim delom.
  Za pravilno punjenje Ni-MH baterije koristite punjač za baterije koji ima pražnjenje tako da pre svakog ciklusa punjenja ispraznite bateriju na njemu i tek onda izvršite punjenje baterije. Izbegavajte punjenje baterije ukoliko je prethodno niste ispraznili do kraja ili bar približno do kraja. Ukoliko nemate punjač za baterije sa opcijom pražnjenja punjiva baterija se može isprazniti u lampi ili nekom drugom uređaju.

  • Punjenje baterija izbegavajte u fotoaparatu i uvek koristite punjač za baterije
  • Obratite pažnju da fotoaparat ne može isprazniti bateriju do kraja; iako Vam prijavi da je baterija prazna, ona i dalje ima određeni kapacitet.

Punjenje baterije za fotoaparat i kameru - Li-Ion

   Li-Ion baterije nemaju memorijski efekat, imaju bolje karakteristike ali izbegavajte da ih punite na fotoaparatu ili kameri. Li-Ion baterije se mogu oštetiti ukoliko se pune na fotoaparatu jer on nema mogućnost kontrole punjenja. Uvek koristite punjač za baterije li-ion koji ima kontrolu punjenja, tako neće doći do prepunjavanja. Preporučujemo Vam Triax Power Li-Ion punjač, potražite ga u listi punjača za fotoaparate i kamere ili nas kontaktirajte.Uputstvo za korišćenje olovnih baterija 6V
(1.3Ah, 2.8Ah, 3.2Ah, 4.5Ah, 5Ah, 7Ah, 12Ah)
 
Olovne baterije su namenjene isključivo za upotrebu u režimima kontinualnih punjenja i pražnjenja.
Olovne baterije nisu namenjene za rad u starterskom režimu.
Punjenje olovnih baterija vrši se isključivo atestiranim punjačima sa vrednošću napona U max = 7.2V (napon zatvorenog kola).
Pražnjenje olovnih baterija vrši se do vrednosti minimalnog napona U min = 5.4V (napon zatvorenog kola).
Skladištenje olovnih baterija vrši se u suvim i provetrenim prostorijama temperaturnog opsega 10°C - 25°C. Prilikom dužeg skladištenja olovnu bateriju je neophodno dopunjavati uobičajeno jednom u 3 meseca, vodeći računa da napon na bateriji ne padne ispod gore navedenog minimalnog napona, nakon čega baterija neće biti funkcionalna.
Napomena: OLOVNA BATERIJA SE MORA NAPUNITI PRE PRVOG KORIŠĆENJA.


Uputstvo za korišćenje olovnih baterija 12V
(1.3Ah, 2.2Ah, 4.5Ah, 5Ah, 7Ah, 9Ah, 12Ah, 18Ah)
 
Olovne baterije su namenjene isključivo za upotrebu u režimima kontinualnih punjenja i pražnjenja.
Olovne baterije nisu namenjene za rad u starterskom režimu.
Punjenje olovnih baterija vrši se isključivo atestiranim punjačima sa vrednošću napona U max = 14.4V (napon zatvorenog kola).
Pražnjenje olovnih baterija vrši se do vrednosti minimalnog napona U min = 10.75V (napon zatvorenog kola).
Skladištenje olovnih baterija vrši se u suvim i provetrenim prostorijama temperaturnog opsega 10°C - 25°C. Prilikom dužeg skladištenja olovnu bateriju je neophodno dopunjavati običajeno jednom u 3 meseca, vodeći računa da napon na bateriji ne padne ispod gore navedenog minimalnog napona, nakon čega baterija neće biti funkcionalna.
Napomena: OLOVNA BATERIJA SE MORA NAPUNITI PRE PRVOG KORIŠĆENJA.


TRIAX team